dimecres, 30 de març del 2011

Tema V: L'estructura dels ecosistemes

Exercicis sobre la matèria i l'energia en els ecosistemes

1. Per què es diu el cicle de la matèria i el flux de l'energia?
Es diu cicle de la matèria perquè la matèria es recicla i no es perd, sinó que circula per l'ecosistema de manera cíclica i es diu flux de l'energia perquè a través de l'ecosistema s'inicia amb la fotosíntesi, l'energia entra a l'ecosistema com a energia lumínica, procedents del Sol, i els organismes fotosintètics la transformen en energia química, que s'emmagatzema en la matèria orgànica dels productors.
2. Descriu el cicle de la matèria començant per un conill.
En primer lloc al conill se'l menja un consumidor secundari com per exemple una guineu, després la guineu es menjada per un aguila i per últim quan l'aguila mort els descomponedors se la menjen quan s'està descomponent, la matèria inorgànica passa a les plantes, les plantes són menjades pel conill i una altra vegada torna tot a començar.
3. Com es perd energia en el flux de l'energia? D'on prové l'energia original que dona origen al flux? L'energia es perd en forma de calor. L'energia original que dona origen al flux prové del Sol.
4. Classifica els següents éssers vius en productors, consumidors primaris, secundaris, terciaris, i descomponedors. Àguila reial, trèvols, roure, conill, rovelló, guineu, ratolí, sargantana, microorganismes, papallona, molsa, saltamartí, mussol, dent de lleó, cep, pi, granota, cabra, linx, ós, falguera, truita de riu i el salmó. Fes-ho en un quadre. Per acabar, a quin ecosistema correspon aquesta biocenòsi?
Productors: molsa, dent de lleó, trèvols, pi, roure i falguera.
Descomponedors: rovelló, microorganismes i cep.
Primaris: conill, ratolí, papallona, saltamartí i cabra.
Secundaris: guineu, sargantana, granota, salmó i truita de riu.
Terciaris: àguiloa reial, linx, ós i mussol.

Tema V: L'estructura dels ecosistemes

Exercicis sobre l'habitat i el nínxol ecològic
1. Busca per la xarxa un vídeo en el que es pugin veure dues espècies compartint un mateix habitat sense entrar en competència.



2. Que vol dir que dues espècies estan en competència? Quin sol ser el resultat quan això passa? Busca algun exemple real sobre especies que hagin entrat en competència, quina creus tu que sobreviurà? Per què?
Que dues espècies estiguin el competència vol dir que lluiten per les mateixes cosses com es el menjar... i allavorans només el més fort podrà sobreviure. El resultat quan això passa sol ser què aquestes espècies el barallin i una o l'altra acabi perdent.



Yo crec que cap de les dues morirà però surtira guanyant el gat per les seves ungles que li podrian fer molt de mal al gos i no tant com ell al gat.